torstai 11. huhtikuuta 2019

Propagandan keinot tutuksi - Kehystäminen


Moni kakku päältä kaunis

Kehystäminen (engl. framing) on yksi eniten tutkituista sekä käytetyistä propagandan muodoista. Psykologiassa ja sosiologiassa asiaa on niin tutkittu kuin kehitetty pääosin mediaa varten ja nykyisellään kaikki vähänkään suuremmat ajettavat asiat toteutetaan näiden alojen tutkimusten perusteella. Yksinkertaisimmillaan kehystämisellä tarkoitetaan jonkin asian esittämistä tietyssä valossa - joko positiivisessa tai negatiivisessa. Jokainen kehys on siis kieputettu, mutta jokainen kieputus ei ole kehystämistä. Samalla kun valitaan miten asiaa esitetään, sille määritellään rajat joiden sisällä on pysyttävä. Kun media sitten jutun julkaisee kansan pureskeltavaksi, tietää hyvä ihminen heti miten asiasta tulee keskustella ja mitä kaikkea muuta siihen liittyy.

Ihmisillä on tapana mennä yli siitä missä aita on matalin ja sama pätee myös asioista ajattelemisessa. Jos jostain saa valmiiksi pureskellun paketin tietoa, vain harva sitä lähtee perkaamaan etenkin kun se tulee luotettavaksi kerrotusta lähteestä. Kun useampi media kertoo asiasta lähes täsmälleen samaan tapaan, voi olla varma että kehystys kyseiseen aiheeseen on mietitty jossain korkeammalla taholla. Hienosti rakennettuun kehykseen on usein mietitty jo valmiiksi sopivat vasta-argumentit, sekä mahdolliset "vaihtoehtoiset näkemykset", jolloin koko aihe pysyy hyvin kehyksen sisällä vaikka siitä väännetäänkin eri alustoilla. Valtamedia siis kertoo yhden osan, vaihtoehtomedia täydentää sen tarinan ja koko kuva on valmiina kehyksessään - eikä kukaan edes harkitse kurkata sinne takapuolelle.

Usein kehykseen tarvitaan runsaasti eri yksityiskohtia luomaan sen kokonaisuuden, mutta joskus koko kehys voidaan luoda jopa yksittäisen sanan (nimen) ympärille. Yhden sanan kyhäelmästä ja samalla varoittavana esimerkkinä miten asiaa ei olisi kannattanut tehdä voidaan pitää "Aktiivimalli"-vedätystä. Sanan ympärille yritettiin kyhätä kehys, jossa nyt aktivoidaan työttömiä, työllisyys kasvaa kohisten, Suomen talous nousee kasvuun ja muuta vastaavaa soopaa. Alta paljastui kuitenkin aivan liian helposti ja nopeasti sen todelliset kasvot ja huonosti luotu kehys aiheutti suurta epäluuloa myös kaikkia tulevia hallituksen kehyksiä kohtaan. Propagandistien onneksi vain päällimmäiset kehykset paljastuivat...


Muutama esimerkki toimivista kehystyksistä

9/11 ja sota terrorismia vastaan on malliesimerkki hienosti kehystetystä tarinasta. Terroristit paha, sota terrorismia vastaan hyvä. Terroristien pommittaminen on ainut tapa ratkaista ongelma koska he pommittivat ensin. Pelkoa ja vihaa lietsottiin tarkasti rajaten ja kenellekään ei jäänyt epäselväksi oikeutus kaikkeen sen jälkeen tapahtuneeseen. Kehyksen reunoille eksyviä pidetään ruodussa muistuttamalla kuinka kauhea tapahtuma oli ja kuolleiden muistoa on kunnioitettava pysymällä tiukasti kiinni annetussa tarinassa. Ja toki siitä yli menevä on foliota ja halveksuntaa kaikkia niitä kuolleita sotilaita kohtaan jotka terrorismia vastaan sotivat. 9/11 ympärille rakennettu tarina ja sen kehystys on kestänyt hyvin aikaa vastaan ja valtaosaan se uppoaa edelleenkin - toki tarinaa on jatkettu ja päiviteltykin useaan otteeseen esimerkiksi ISIS:tä vastaan jatkuvalla loputtomalla sodalla.

Ilmastonmuutos ja maailman pelastaminen ihmisen aiheuttamalta katastrofilta jota ei ole vieläkään tapahtunut. Kuvan keskiosaa on jouduttu vaihtamaan moneen kertaan vuosien saatossa kun ei ole osattu päättää lämpeneekö vai jäähtyykö se maailma, mutta pysyvä osa tarinaa on säilynyt ennallaan - ihmisen syytä. Konsensus tietää että maailmalla on 10 vuotta aikaa ennustaa uusi 10 vuotta aikaa tulevalle muutokselle, jonka eteen on ihan jokaisen uhrattava kaikki rahansa että konsensus voi lentää ympäri maailmaa pelottelemaan entistä enemmän. Olet paha ihminen jos edes epäilet asiaa etkä pysy kiltisti kehyksen sisällä - etkö yhtään ajattele lapsia?!

Rauhan pommit. Vuotuinen MSC (Munich Security Conference) antaa hyvin kuvaa aseteollisuuden tuskasta saada myytyä aseita niitä eniten tarvitseville, eli siis maille jotka pommittavat naapureitaan surutta. Rauhaa, turvallisuutta, vakautta, yhtenäisyyttä ja kaikkea hienoa tungetaan samaan kehykseen ja taka-alalle onnistutaan peittämään se karu totuus mihin niitä aseita oikeasti käytetään - ihmisten tappamiseen. Propagandistien eliitti hoitaa asiansa taidolla ja puhe toisensa jälkeen kuulostaa siltä, että se on oikeasti hyvä asia rakentaa ja myydä toinen toistaan tappavampia aseita ihmisille, jotka eivät välitä viittä vesilusikkaa niistä piipun väärässä päässä olevista ihmisistä. Ei siis mitään amatöörien "hei, me tienataan tällä" vaan kylmän laskelmoitua kehystystä myyden kuolemaa hymyssä suin.


Kurkistus kehyksen taakse

Päästäkseen edes hieman juonen päästä kiinni, vaatii kehystetyn tarinan selvittäminen joskus runsaasti tutkimustyötä. Eri medioiden tarinat olisi käytävä läpi ja lähteet tarkistettava yksitellen, tutkimuksia ja vastaavia myöden. Sen jälkeen olisi analysoitava mitä tunteita yritetään nostaa pintaan ja millä keinoin, verraten niitä sitten asiasta saatavilla oleviin kylmiin faktoihin. Suuri osa nykyisistä median tarinoista perustuu aikaisempiin satuiluihin, jolloin yhden kehyksen avaamiseen vaaditaan mahdollisesti vuosien takaisten juttujen purkamisen samalla tavalla. Valheista voi jäädä helposti kiinni, mutta hienosti kehystetty tarina ei ole valehtelua - ainoastaan tarkan yksipuolisesti kerrottu tarina.

Koska sama virallinen tarina ja sen lukemattomat kehystetyt osaset ovat alkaneet elämään jo omaa elämäänsä, selittyy samalla moni muukin asia siitä miksi asiat ovat niin päin prinkkalaa nykyään. Jokainen uusi tarina mitä media puskee ulos on luotu ihmisten toimesta joille ne sitä edeltävät kehystykset kertoivat sen totuuden maailmasta. Ainoastaan suurempien tapahtumien kanssa tarvitaan ohjausta kehystyksessä, pienemmät jutut rakentuvat automaattisesti hyvin koulutettujen propagandistien toimesta.

Voitaisiinko tätä korttitaloa sitten lähteä purkamaan hallitusti? Periaatteessa kyllä, jos koulujärjestelmä rakennettaisiin uusiksi ja media velvoitettaisiin puhumaan totta. Käytännössä siis... ei ainakaan tässä vaiheessa. Ihmiset siis tulevat jatkossakin elämään median luomissa kehystyksissä, joiden rajat määrittävät soveliaan tiedon ja miten ulkopuolelle jäävää osaa tulee käsitellä. On se kehys sitten valtamedian luoma tai vaihtoehtomedian vastaava, olisi vapaa sana ja asioista keskustelu ainut tapa repiä ne kehykset ja katsoa mitä kaikkea sinne taakse onkaan piilotettu. Tosin varmin tapa saada aikaiseksi itkupotkuraivarit on mennä repimään jonkun toisen vahvasti uskoma kehystys...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti