keskiviikko 16. tammikuuta 2019

Kun median kelkka kääntyy kerrasta


Haistatko palaneen käryä?

Tätä kirjoittaessa on menossa juuri moinen kelkankääntö Suomessa, mutta tutkaillaan asiaa myös hieman etäämpää ja yleisemmällä tasolla. Kun valtamedia on pitänyt saman suunnan jostakin asiasta jo pidempään mutta sitten kelkka kääntyy muutamassa päivässä aivan uuteen suuntaan, tarkoittaa se hyvin suurella todennäköisyydellä kahta eri mahdollisuutta: 1) jotain uutta ja valtavaa on tapahtunut, joka muuttaa omalla olemassaolollaan nykyisen tarinan - esimerkiksi UFO laskeutui ja miljoonat sen näkivät, eli maan ulkopuolella on elämää aika varmasti, tahi 2) jokin pakottaa tarinan muutoksen ja nyt se on viimein ja vihdoin julkaisukunnossa. Koska ainakaan tietääkseni yhtäkään tunnistamatonta lentävää esinettä pienine vihreine olentoineen ei ole saapunut, on tämä nykyinen Suomen median käännös tuon toisen tapauksen kaltainen tempaus.

On aivan turha kuvitella että asiat tapahtuvat täytenä yllätyksenä suuremmassa mittakaavassa. Suurimmat muutokset osataan haistaa jo viikkoja, ellei jopa kuukausia tai vuosia etukäteen. Media siis tietää miten asiat ovat, miten ne tulevat pian olemaan ja tarina on sovitettava yhdistämään todellisuus viralliseen tarinaan. Kun se kelkka sitten kääntyy, on uusi tarina ollut valmiina jo pitkään ja kaikki sen tarinan tarvitsemat osat ovat valmiina. Tavalliselle median kuluttajalle, joka seuraa pelkästään valtamediaa, saattaa nämä suuret muutokset tulla täytenä yllätyksenä, mutta merkit ovat yleensä olleet näkyvissä jo pitempään jos on uskaltautunut katsomaan verhon taakse. Tilanteesta riippuen osa vanhasta tarinasta kuitenkin säilytetään, vaikka se onkin ristiriitainen nykyisen sanoman kanssa - esimerkiksi valedemokratian illuusion säilyttämiseksi on kaikille tarjottava edelleen sopivaa tarinaa.

Jos asiaa ajetaan hivuttamalla, ei sitä muutosta huomaa päivästä toiseen. Kuitenkin kyseessä on samanlainen tarinan vaihto, vain eri vauhdilla koska ei ole aikaa hitaasti kääntää kelkkaa kun jotain merkittävää muttei silti maatamullistavaa on tapahtunut. Tämän hetken tilanne voitaisiin kuitata yksinkertaistamalla: "vaalit tulossa", mutta nähdäkseni kyse on paljon suuremmasta kokonaisuudesta. Tästä osviittaa antoi uutinen, jossa hallitus oli tehnyt nopeutetusti lakimuutoksia - 2 melkein tilanteeseen sopivaa ja yksi kyyläyksen lisäys joka ei ongelmaa ratkaise millään tavalla mutta tarvitaan suuremmassa kuvassa kansan kurissa pitämiseen. Lakimuutoksilla kun harvoin korjataan ongelmia...


Sankareita, onko heitä?

Aivan kuten ratkaisuksi moneen voivotteluun, on medialla jo valmis sankari pelastamaan Suomen. Jos sankarilla ei kuitenkaan ole mitään uutta ratkaisua vaan ainoastaan vanhan toistoa, voidaan mielenkiintoa asiaan lisätä esimerkiksi (muka)tukkimalla hänen suunsa eri alustoilla. Kerrotaan että sensuroidaan, ei hyväksytä samanmielisiä kantoja valtamediaan ja toistetaan teesejä kuten "näinhän me ollaan sanottu jo vuosia". Jätetään kuitenkin kertomatta että sama porukka oli vastuussa ongelman luomisessa ja olivat hallitusvastuussa kun tätä katastrofia oltiin rakentamassa. Mutta eihän se ketään kiinnosta, nyt on nyt ja ongelma on ratkaistava heti! Vain äänestämällä oikein seuraavissa vaaleissa voidaan... niin aina, niin aina.

Sanonnat kuten "totuus velvoittaa" ja "sananvapaus" lentävätkin romukoppaan kun se oma kanta on uhattuna ja siksi tämä median viimeisin kelkan kääntö niellään purematta tietyissä piireissä. Se vanhan tarinan kannattajakunta joutuu nyt hetken puremaan hammastaan, kun heidän uutta tarinaa kirjoitetaan kuumeisesti uusiksi suljettujen ovien takana. Keksivät nämä alan ammattilaiset minkä tahansa kieputuksen tahansa, tarina pohjimmillaan säilyy samana: Suomessa on ongelmia, ne ratkaistaan ainoastaan äänestämällä oikein ja tämän kierroksen sankarit ovat puolueet X,Y ja Z... kun ne viimeksi olivat A,B ja X.

Muuttuiko se tarina siis laisinkaan? Kyllä, pieni osa tarinasta vaihtoi suuntaansa ja loppuosa soviteltiin sen olevan osa luonnollista jatkumoa viralliselle tarinalle. Tämä viimeisin show alkoi lähes vahingossa ja medialla meni muutama viikko saada tarina täsmäämään kansalaisten itsensä selvittämään todellisuuteen. Saumaton yhteistyö median, valtiovallan ja poliisin välillä mahdollisti helpon siirtymän uuteen todellisuuteen, tosin nämä suomalaisten poliitikkojen ulosannit olivat jotain semmoista, mitä ei "isossa maailmassa" juurikaan tapahdu - sen verran ala-arvoisia ulostuloja on sieltä tullut. Ehkä seuraava iteraatio osaa puhua sujuvammin paskaa?


Ja kaikki voitaisiin korjata "helposti"

Sananvapaus ja tiedon levittäminen. Kyllä, alan kuulostamaan rikkinäiseltä levysoittimelta kun tarjoan ratkaisuksi tähänkin sirkusesitykseen sananvapautta. Mutta karu totuus on, että nyt ilmi tulleet tapahtumat eivät tulleet yllätyksenä, ne oltaisiin voitu korjata ajat sitten ja vieläpä niinkin helposti kuin puhumalla asioista rehellisesti ja avoimesti, samalla kun niitä olemassa olevia lakipykäliä oltaisiin noudatettu. Kenenkä syy tämä sitten on? Median, hallituksen, eduskunnan, poliisin ja kansan joka uskoi noita edellä mainittuja tahoja. Mutta jälkiviisaus ei auta, on löydettävä keinoja ehkäistä ongelmat ja korjata jo luodut kämmit. Eli savottaa riittää...

Kansalaisjournalismi pelasi suurta roolia tässä median kelkankäännöksen laukaisussa. Sosiaalinen media levitti kulovalkean tavoin uutisia, joista oltiin kuoliaaksivaiettu vuosikausia. Mutta ratkaisuksi ehdotetaan samaa vanhaa mikä ongelman alunperinkin aiheutti, eli "demokratiaa" äänestämällä oikein seuraavissa vaaleissa... Ei, en usko hetkeäkään että näitä maamme ongelmia voidaan ratkaista valitsemalla uusi rosvojoukko valtaan. On mahdollista että muutama itseaiheutettu ongelma tullaan alkuun näennäisesti korjaamaan, mutta valuvikojensa vuoksi ei tämä edustuksellinen demokratia tule korjaamaan ongelmia.

Kaksi mielenkiintoista ja mahdollista korjausta on tosin tekeillään: edustajat vastuuseen lupauksistaan ja RIC, joista ensimmäinen on yksinkertaisessa muodossaan kansalaisaloitteena ja toinen tulossa semmoiseksi, keltaliivien säestämänä. Yksikään kansalaisaloite ei tosin tule menemään läpi, mutta se ei olekaan niiden tarkoitus - ainoastaan tuoda ajatus mahdollisuuksista kansan tietoisuuteen. Jokainen päättäköön omalla kohdallaan mikä on se seuraava askel...

3 kommenttia:

  1. Propagandasta yleensä: https://vastavalkea.fi/2019/01/16/propagandan-lyhyt-oppimaara/

    VastaaPoista
  2. Itselläkin voimakas kalanhaju tulvahti nenään median takinkääntöä seuratessa, arvelin että pakkohan tähän on jonkun tarttua, eikä Jukka pettänyt tälläkään kertaa🙋

    VastaaPoista